Grote spoed? 112!

Spoednummer praktijk: 071 - 36 20 355

Avond & Weekend:
Tel.: 0252- 240 212

Coronavirus / Covid19

Foto: CDC @ Unsplash

Wij ontvangen momenteel veel vragen over COVID-19 / Coronavirus.
Op de website van Thuisarts en het RIVM vindt u belangrijke informatie over het COVID-19 virus.

Coronavirus

Heeft u algemene vragen over het Coronavirus?
Neemt u dan contact op met het publieksnummer van het RIVM (0800) 13 51.
Maakt u zich zorgen over uw eigen gezondheid of die van uw huisgenoten?
Kijk eerst op Thuisarts.nl, daar staat wat u moet doen:

Bent u ziek en mogelijk besmet met het coronavirus?
Kom NIET naar de praktijk, maar neem telefonisch contact met ons op.
Zo voorkomen we verdere verspreiding van het virus.

Dit is het meest actuele advies:

Het advies van het RIVM luidt: in heel Nederland moet iedereen met COVID-19 gerelateerde klachten zich laten testen.
Heeft u deze klachten? Laat u dan testen op één van de locaties van de GGD.
Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test.

Bekijk de video ‘Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus’ op YouTube.

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd?
Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Ga NIET zómaar naar uw huisarts of de huisartsenpost. U zou andere mensen kunnen besmetten.

#anderhalvemeter #vermijdcontacten #geengrotegroepen #wasuwhandenregelmatig #werkthuis #staysafe #stayhome❤️

Hieronder kort samengevat de belangrijkste informatie over het Coronavirus.

 • Het Coronavirus kan longontsteking geven.
 • Klachten zijn: koorts met daarbij hoesten of moeilijk ademhalen. Ook tijdelijk geen smaak & reuk zijn Coronasymptomen.
 • Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor korte tijd) via oppervlakken zoals de deurklink of kraan.
 • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen door de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.
 • De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
 • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke of kwetsbare mensen. Met de voorzorgsmaatregelen kunnen we deze mensen beschermen.

Voorkom besmetting met virussen:

 • Was vaak de handen met water en zeep, daarna handen goed drogen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om de neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte.
 • Ga alleen met de trein, bus, metro of taxi als dit echt nodig is.
 • Werk thuis. Ga alleen naar uw werk als u uw werk niet thuis kunt doen.
 • Vermijd sociale contacten en ontvang maximaal 2 personen per dag thuis. Ga zelf maximaal 1 keer op een dag ergens op bezoek. Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen. Ga alleen naar buiten met mensen die bij u in huis wonen. Of ga naar buiten met maximaal 2 personen die niet bij u in huis woont.
 • Ga niet op vakantie naar ‘oranje-kleurige’ gebieden. Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken.
 • Draag een mondkapje in openbare gelegenheden, het onderwijs, publieke binnenruimtes* zoals musea, theaters, bioscoop, winkels, cafés, restaurants, winkels, benzinestations, bibliotheken, wachtruimtes, medische gelegenheden, etc. (*voor zover deze geopend zijn)
 • Bent u besmet met het Covid19-Corona virus? Volg dan de instructies die gelden voor isolatie & quarantaine.

De routekaart, zoals de overheid heeft opgesteld, vindt u hier.

De actuele situatie op Coronagebied in Nederland vindt u hier.

Bij ernstige klachten verzoeken wij U TELEFONISCH te overleggen met de praktijk.
Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe. U zou andere mensen kunnen besmetten.

Het laatste nieuws over het COVID-19/Coronavirus:

Bijgewerkt: 19-5-2021

Verruiming maatregelen per 19 mei 2021

24-03-2021

Aangekondigde maatregelen op 23 maart

De meeste maatregelen worden verlengd tot en met 21 april.

Avondklok

De avondklok wordt verlengd tot en met woensdag 21 april om 04:30 ’s ochtends.

 • Vanaf woensdagavond 31 maart start de avondklok om 22:00 in plaats van 21:00.
  Dit houdt in dat het van 22:00 tot 04:30 verboden is om zonder geldige reden op straat te zijn.

09-03-2021

Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord.

klik om te bekijken in een nieuw vensterOm verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet het volgende beslist:
Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.

Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.

Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart. Op 23 maart is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 30 maart mogelijk is.

De avondklok wordt verlengd tot 31 maart 04.30 uur
Dit betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Tijdens de verkiezingen gelden er een paar uitzonderingen.

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 april
Dit betekent: blijf in Nederland. Ga niet op reis tot en met 15 april. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is. Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna.

Kleine aanpassingen van maatregelen per 16 maart
Het kabinet doet een aantal kleine correcties op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart gelden de volgende aanpassingen.

Zwemles
Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.

Winkelen op afspraak
Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn. Of één klant per 25 vierkante meter winkeloppervlak. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er 50 klanten tegelijk in de winkel zijn, als de winkel hiervoor groot genoeg is. Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken, en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten.

Sporten
Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast mogen gemeenten sportactiviteiten organiseren op andere locaties.

Theorie-examens
Op locatie mogen weer theorie-examens en –lessen worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep of voor hun bedrijf. Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen.

Inreisverbod verruimd
Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een inreisverbod. De lijst met uitzonderingen hierop was voor een aantal groepen tijdelijk opgeschort. Die uitzonderingen zijn weer van toepassing. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.

Kleine aanpassingen van maatregelen eerder dan 16 maart
Bezoekregeling verpleeghuizen
Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. Deze aanpassing gaat per direct in.

Reizen
Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. De Britse variant van het coronavirus is al in Nederland verspreid, daarom heeft dit verbod geen toegevoegde waarde meer. Vanaf dinsdag 9 maart 00.01 uur Nederlandse tijd geldt dit verbod niet meer. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijven wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.

Mogelijke versoepelingen vanaf woensdag 31 maart
Vanaf 31 maart staat een aantal versoepelingen gepland. Die kunnen alleen doorgaan als het aantal bezette intensive care-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart wordt hierover een besluit genomen.

Terrassen
Horecaondernemers mogen dan de buitenterrassen openen, onder bepaalde voorwaarden.

Detailhandel
Er komt dan meer ruimte voor het verder opengaan van winkels.

Onderwijs
Onder voorwaarden wordt er meer mogelijk voor het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo). Studenten mogen dan maximaal één dag per week fysiek onderwijs krijgen.

Vooralsnog wordt iedereen verzocht zich aan de genomen Corona-maatregelen te houden om verdere verspreiding van het Covid-19 virus te stoppen.

#staysave #coronavirusupdate #stopcovid19

01-12-2020

mondkapje_plicht

Mondkapje verplicht per 1 december.
 
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet het dragen van een mondkapje verplicht in onder andere winkels, musea en theaters per 1 december. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. De regelingen, en dus ook de mondkapplicht, gelden in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.
 
In onze praktijk geldt óók een mondkapjesplicht, draag er een als u bij ons binnenstapt, de assistentes kunnen u weigeren en wegsturen. Indien u, vanwege een beperking of ziekte géén mondkapje kunt dragen dan verzoeken wij u om dit vooraf te overleggen bij de assistentes.
 
#staysave #coronavirusupdate #stopcovid19

13-10-2020

Helaas moet door de niet afnemende stroom besmettingen een gedeelte van de samenleving “op slot”, een gedeeltelijke lockdown dus.

Het probleem van zoveel besmettingen is dat de reguliere zorg in gevaar komt waardoor o.a. operaties uitgesteld worden en noodzakelijk behandelingen op de langere termijn worden geschoven. In de ziekenhuizen moet er afgewogen worden wat prioriteit heeft; een doorgestuurde patiënt zien omdat hij serieuze klachten heeft of een ontzettend zieke Corona patiënt direct helpen?  Als u op een wachtlijst staat voor een behandeling, levensbedreigend of niet, dan zou dit zó maar naar achteren geschoven kunnen worden. Ongewenst! Help mee om dit te voorkomen en zoek niet de randjes op van de maatregelen.

Hieronder de maatregelen die door de rijksoverheid uitgevaardigd zijn op 13 oktober 2020.

Corona verspreidt zich niet vanzelf, wij verspreiden Corona. Alleen samen krijgen we Corona eronder door de regels na te leven.

Corona maatregelen 13 oktober 2020

Klik op het plaatje om het groter te zien.

 

04-10-2020:

28-09-2020:

 

02-09-2020

 

19-8-2020

07-08-2020

Update 07-08-2020

 14-06-2020

Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het Coronavirus anders dan we gewend zijn.
Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

Voor iedereen geldt tijdens de zomervakantie:

 • Volg de basisregels, vermijd drukte. Heeft u klachten: blijf thuis en laat u testen.
 • Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto.
 • Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.

Vakantie in eigen land kan. Vermijd drukte en denk eens aan andere regio’s of steden dan normaal bij het kiezen van de bestemming. Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich goed moeten voorbereiden. Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord maar let wel extra op. Ken de regels in het land van bestemming, sluit een goede reisverzekering af en zorg dat u ook tijdens uw vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Want het reisadvies kan ook tijdens uw verblijf veranderen.

Reizen binnen Europa

Per 15 juni zullen voor een aantal landen binnen Europa de reisadviezen van oranje naar geel gaan. Dat betekent dat de gezondheidsrisico’s in deze landen vergelijkbaar zijn met die in ons land en dat Nederlanders hier ook welkom zijn. Andere landen, waaronder Frankrijk en Spanje, moeten nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer.

3 Europese landen houden in ieder geval een oranje reisadvies: Zweden en het Verenigd Koninkrijk (omdat de gezondheidsrisico’s daar groter worden ingeschat) en Denemarken (omdat Nederlandse toeristen daar nog niet welkom zijn). Het streven is om per 15 juni ook het reizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten) weer mogelijk te maken. Houd de website Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor het meest actuele reisadvies.

Reizen buiten Europa

Reizen buiten Europa wordt afgeraden om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken. De reisadviezen voor landen buiten Europa en buiten het Caribische deel van het Koninkrijk blijven daarom voorlopig oranje. Dat wil zeggen: ga er alleen heen als het echt niet anders kan. Gaat u toch en komt u terug in Nederland, dan is het dringende advies om meteen thuis 2 weken in quarantaine te gaan.

Toeristen in Nederland

Buitenlandse toeristen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s dan in ons land mogen deze zomer naar Nederland komen. Uiteraard moeten zij zich houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus. Nederland heeft in Europees verband de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële reis maken. Dit inreisverbod geldt tot en met 15 juni 2020 en wordt voor die datum in Europees verband geëvalueerd.


03-06-2020

De Nederlandse Corona‐aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Inmiddels zijn er door de naleving van de maatregelen goede resultaten bereikt; de cijfers laten een positieve ontwikkeling zien en dus komt er stap voor stap meer ruimte.

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. Het moet dan ook behoedzaam gebeuren.
Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.


01-06-2020

Bel 0800-1202 voor een coronatest

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.
De test kan aantonen of u het Coronavirus op het moment van afnemen heeft. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.
Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur?
Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. 
Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test.

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek?
Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost.

Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

 

——
19-05-2020 23:45

Na de persconferentie van Premier Rutte zijn waarschijnlijk niet alle zaken duidelijk, daarom zijn de regels óók in Jip-en-Janneke-taal opgesteld.
U vindt deze hieronder, samen met de ‘route-leaflet’.

Stap voor stap mag er meer

 • Vanaf 1 juni mag u meer dingen doen.
 • Ook met andere mensen.
 • 1,5 meter afstand houden blijft gelden.

Vanaf 1 juni contact met andere mensen

Buiten

 • U mag buiten met andere mensen afspreken.
 • U moet wel 1,5 meter afstand houden. Mensen uit 1 huishouden mogen dichterbij elkaar zijn.

Binnen

 • Bij bezoek thuis moet u 1,5 meter afstand houden. In huis en in de tuin.
 • In openbare gebouwen mogen 30 mensen met elkaar afspreken. Denk aan een vergadering. Mensen die daar werken tellen niet mee.
 • U moet 1,5 meter afstand houden.
 • Sportscholen blijven nog dicht.
 • Samen muziek maken zoals in een zangkoor of met blaasinstrumenten is misschien nog gevaarlijk. Hier is nog onderzoek naar.

Vanaf 1 juni mag horeca open

Restaurants en cafés mogen op 1 juni vanaf 12 uur in de middag open. Er gelden wel regels:

Binnen

 • Binnen mogen 30 gasten zijn.
 • U moet reserveren.
 • U moet aan een tafel zitten.
 • Een medewerker vraagt u of u verkouden bent. Of koorts heeft. Heeft u deze klachten, dan moet u thuisblijven.
 • U moet 1,5 meter afstand houden.

Buiten

 • Op terrassen mogen meer dan 30 mensen zitten. Als er genoeg plaats is.
 • U moet aan een tafel zitten.
 • U moet 1,5 meter afstand houden van andere bezoekers.
 • Mensen uit 1 huishouden, hoeven geen afstand te houden.

Vanaf 1 juni mogen bioscopen, theaters en concertzalen open

U kunt naar de film, het theater of een concert.
Er gelden wel regels:

 • Binnen mogen 30 mensen zijn.
 • U moet reserveren.
 • Een medewerker vraagt u of u verkouden bent. Of koorts heeft. Heeft u deze klachten, dan moet u thuisblijven.
 • U moet 1,5 meter afstand houden.

Op 2 juni gaan de middelbare scholen open

 • Op 2 juni gaan middelbare scholen open.
 • Het gaat om voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.
 • Leerlingen en leraren houden 1,5 meter afstand.
 • Maar jongeren gaan nog niet allemaal tegelijk naar school.

Nieuws voor andere scholen

 • Op 8 juni gaan de basisscholen weer gewoon open.
 • De buitenschoolse opvang ook. Alle kinderen gaan weer gewoon naar school en de opvang.
 • Op 15 juni beginnen met mbo, het hbo en de universiteiten weer. Ze gaan nog niet helemaal open. Ze beginnen met bijvoorbeeld examens en praktijklessen.

Vanaf 1 juni mondkapjes verplicht in openbaar vervoer

 • In tram, bus, metro en trein moet u een mondkapje dragen.
 • Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.
 • U kunt een boete krijgen van € 95 als u het mondkapje niet draagt.
 • Op stations en perrons is het mondkapje niet verplicht.
 • Reis alleen met de bus, tram, metro en trein als het niet anders kan.
 • Ga zo ver mogelijk uit elkaar zitten.
 • Houdt bij een halte of op een perron wel 1,5 meter afstand.

Niet vergeten:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Was vaak uw handen met zeep.
 • Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
 • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

#staysafe #anderhalvemeter #stayhome❤️

 

14-5-2020 15:30 uur

Er worden wat maatregelen versoepeld maar de #anderhalvemetermaatschappij blijft voor het merendeel van de mensen gelden. Zie hieronder

 

24-4-2020 20:00 uur

Koningsdag ziet er weer erg mooi uit maar dit jaar zal Koningsdag Woningsdag worden. Ook nu verzoeken wij u, om verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan, zoveel mogelijk thuis te blijven. Als u tóch de openbare ruimte in moet, houdt dan voldoende afstand (1½ meter). Covid-19 -het Coronavirus- is geen ‘griepje’ maar een gevaarlijk virus waar nog geen vaccin tegen is. Tips om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen: Klik hier

#staysafe #anderhalvemeter #stayhome❤️

Bij spoedeisende hulp tijdens dit lange weekend verzoeken wij u om telefonisch contact op te nemen met de Doktersdienst DDDB te Voorhout.

Fijne Koningsdag namens alle medewerkers van Huisartsenpraktijk Vinkeveld.

22-4-2020 15:30 uur

Op dinsdag 21 april heeft het kabinet besloten om enige maatregelen te versoepelen. In grote lijnen verandert er weinig.
Hieronder vindt u een pamflet van de rijksoverheid met de veranderingen.

RIVM-advies 22-4-2020

04-04-2020 15:30 uur

Ook met dit mooie weer wordt er nog steeds opgeroepen om thuis te blijven zodat we verspreiding van het Coronavirus voorkomen.

01-04-2020 11:30 uur

De regering heeft, om verspreiding te voorkomen, de maatregelen verlengd tot en met 28 april.

Onze huisartsenpraktijk is ook, tot ieder geval deze datum, gesloten voor regulier en spontaan bezoek. Heeft u (dringend) behoefte aan een consult, neem dan telefonisch contact met ons op.

Verlening periode om verspreiding tegen te gaan

 

 

27-03-2020 18:45 uur

Het Coronavirus blijkt uren tot dagen te kunnen overleven op bepaalde oppervlakken, dat toont recent Amerikaans onderzoek aan. Volgens het RIVM is de kans op een besmetting door het pakken van dingen erg klein, maar het is wel degelijk aanwezig. De kans dat u besmet raakt omdat u de handen naar uw gezicht brengt is dan uiteraard aanwezig.

Om de handen virusvrij te krijgen, was dan ten minste 20 seconden. Droog de handen met een schone en droge doek of een papieren doek.

Stichting Lezen en Schrijven heeft een video gemaakt over het handen wassen, hier wordt het in Jip- & Janneke-taal uitgelegd.

 

26-03-2020 16:30 uur

De maatregelen die er genomen zijn door de regering zijn o.a. het handhaven van de 150 cm. norm. Er zijn steden waar, volgens diverse media, nu zelfs de speeltuinen gesloten worden omdat daar de anderhalve meter norm niet gehaald wordt of consequent overtreden wordt. Ook, via dezelfde bron, de sporttoestellen in de parken en op de weides zijn verboden gebied geworden.
Nu is dat natuurlijk niet heel vreemd want de toestellen en stangen worden door iedereen vastgepakt, zonder eerst schoon te maken. #staysafe

Laten we er allemaal voor zorgen dat de verspreiding geminimaliseerd wordt. #houdafstand #stayathome

Stichting Lezen en Schrijven heeft een video gemaakt over die anderhalve meter afstand, hier wordt het in Jip- & Janneke-taal uitgelegd.

24-03-2020 14:45 uur

Maandag 23 maart zijn er nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, o.a.

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te ne…>>>>>>>Lees HIER verder >>>>>>>

23-3-2020 12:45 uur

Zondag 22 maart heeft de overheid een NL-Alert naar iedereen gezonden via de mobiele telefoon met een verzoek om zich aan de instructie te houden van de Rijksoverheid:

Houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf Thuis.
Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen Corona.
Keep your distance to others.

Ook wij willen iedereen verzoeken om afstand te houden. Minimaal 1½ meter, dat is voor volwassenen 2 armlengtes. Om de uitbraak onder controle te krijgen, verspreiding tegen te gaan en de gezondheidszorg niet te overbelasten is dit één van de belangrijkste voorwaarden. Uiteraard blijven de eerder genoemde hygiëne eisen ook van toepassing.

 

 

21-03-2020 19:00 uur

Iedereen in Nederland wordt geacht thuis te blijven bij verkoudheidsklachten, koorts of hoestklachten en sociaal contact te vermijden. Ook worden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. Door de sluiting van scholen, restaurants, bioscopen, sportclubs etc. en het afgelasten van evenementen zet het kabinet in op social-distancing. Dit betekent dat u zo min mogelijk naar buiten gaat en 1,5 meter afstand van anderen moet houden op straat of bij het doen van boodschappen. U mag nog gerust een rondje hardlopen, fietsen, wandelen en de hond uitlaten.

Risicogroepen worden geadviseerd om zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ook wordt aangeraden om bezoek aan deze personen zoveel mogelijk te beperken. Tot de risicogroepen behoren ouderen en andere kwetsbare personen, zoals hartpatiënten en mensen met diabetes, kanker of een hoge bloeddruk. Over het algemeen lopen mensen boven de 65 jaar wat meer risico en zijn vooral tachtigplussers kwetsbaar.

Het RIVM raadt daarnaast aan om regelmatig uw handen goed te wassen, in de binnenkant van uw elleboog (of in een papieren zakdoekje) te hoesten en te niezen, geen handen te schudden en ander lichamelijk contact (behalve contact met uw partner) te vermijden.

Foto: Jordan Hopkins @ Unsplash

19-03-2020 22:00 uur

Vandaag is er, door het kabinet, besloten om de verpleeghuizen en andersoortige ouderen woonzorg  te sluiten voor bezoekers.
De nieuwe maatregel moet deze kwetsbare groep ouderen beschermen tegen besmetting met het Coronavirus.
Alle maatregelen als genomen, zijn er op gericht om ouderen en andere kwetsbare mensen zo veilig mogelijk te houden

Tevens benadrukte de premier dat iedereen 1½ mtr. afstand dient te behouden om verspreiding tegen te gaan.

Foto: Masaaki Komori @ Unsplash

 

18-03-2020 20.30 uur

Vanwege de uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) zet het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS, de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stop. Per direct worden er geen nieuwe uitnodigingen meer verstuurd.

17-03-2020 15.30 uur

Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. U kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.  Wat betekent dit zoal in praktijk?

Op bezoek
 • Een kopje koffie bij je vriend of vriendin? Dat kan. Maar ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch, via videobellen of schrijf eens een brief.
 • Bent u 70-plusser of heeft u een verminderde weerstand? Beperk uw fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen te proberen.
 • Uw verjaardag of een ander feestje vieren? In praktijk zal het niet lukken om binnen een groep voldoende afstand tot elkaar te bewaren, dus het advies is om het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen.
Dagelijks leven
 • Hardlopen of fietsen met uw vrienden? Dat kan als u zoveel mogelijk 1,5 meter afstand bewaart.
 • Boodschappen doen? Dat kan, de supermarkten zijn open, maar vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Eten bestellen? Ook dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen.
 • Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als u drukte uit de weg gaat en zorgt dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat. Ook coffeeshops zijn open voor afhaalbestellingen.
 • Naar de kapper of de nagelsalon? Dat kan, houd wel waar mogelijk 1,5 meter afstand met andere klanten.

16-3-2020, 19.45 uur 

Premier Rutte: een groot deel van de bevolking zal besmet raken.

De premier legde uit hoe het Nederland het virus te lijf zal gaan. Zolang er geen vaccin is, moet er gecontroleerde groepsimmuniteit worden opgebouwd. Met groepsimmuniteit wordt bedoeld dat mensen die het virus hebben gehad, immuun zullen worden. “Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid”, zei de premier. Het kan echter maanden, of zelfs langer duren voordat die groepsimmuniteit is opgebouwd. “In die tijd moeten we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen.” U kunt hier de gehele toespraak teruglezen

Foto: CDC @ Unsplash

15-3-2020, 17.30 uur 

Het kabinet heeft besloten dat de scholen met ingang van maandag 16 maart tot, in ieder geval, 6 april gesloten worden.
De scholen en crèches blijven wel open voor mensen met vitale beroepen. Verpleegkundigen, agenten, brandweer kunnen hun kinderen ‘gewoon’ brengen. Vanaf 18:00 uur vandaag sluiten alle eet- & drinkgelegenheden, ook veel andere gelegenheden waar mensen bijeenkomen, zoals sportscholen, fitnessclubs, zwembaden, seksclubs, sauna’s, coffeeshops, kinderopvang etc. gaan dicht.

Tevens is het advies om een ruimere afstand tot elkaar te houden in bijvoorbeeld de supermarkt; 1½ meter.

 

Foto: Matteo Fusco @ Unsplash

14-3-2020, 15.00 uur
De RIVM heeft het testbeleid aangepast

Vandaag zijn minder nieuwe positieve testen gemeld dan gisteren. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Het is nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien.

Het nieuwe Coronavirus. Wat moet u doen?
Bij milde klachten: blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Ernstige klachten: meer dan 38 graden koorts, hoesten en moeilijk ademen? Bel met huisarts of huisartsenpost. Bel alleen 112 in levensbedreigende situaties. Anders raken de meldkamers overbelast. Vragen over het Coronavirus, kijk eerst op rijksoverheid.nl/coronavirus of bel tussen 08.00 en 20 uur met 0800 – 1351.

Het RIVM heeft een nieuw filmpje geplaatst welke wij hieronder geplaatst hebben.


13-3-2020, 15.30 uur, Laatste nieuws
Uitbreiding risicogebieden

De gebieden met wijdverspreide transmissie zijn aangepast en zijn nu:

 • Italië
 • Oostenrijk
 • Noordrijn Westfalen (Duitsland)
 • Madrid (Spanje)
 • China (inclusief Hong Kong)
 • Zuid Korea
 • Iran

Tevens heeft de regering een nieuwe maatregel afgekondigd:
Iedereen in Nederland blijft thuis bij verkoudheid-, koorts- of hoestklachten en vermijdt sociaal contact.
Het advies is om pas de huisarts te bellen als klachten verergeren.


12-3-2020 15.30 uur,

Heel Nederland moet thuisblijven bij griepklachten, evenementen afgelast

Evenementen met meer dan honderd personen in Nederland worden afgelast, mensen moeten thuiswerken indien mogelijk en wie koorts of luchtwegklachten heeft, moet sowieso binnenblijven. Dit zijn de belangrijkste maatregelen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het Coronavirus die premier Mark Rutte samen met volksgezondheidsminister Bruno Bruins en het RIVM donderdag aankondigden. Scholen blijven vooralsnog gewoon open. Een reden voor de maatregelen was dat er niet-herleidbare besmettingen in Nederland zijn geconstateerd. Daarmee is er geen vat meer op waar er mensen besmet zijn met het Coronavirus, zo is uitgelegd. Nieuwe landen waar de besmetting hoogstwaarschijnlijk is opgelopen zijn België, Mauritius, Spanje en Zuid-Korea. Bent u dus pas geleden in één van deze landen geweest en voldoet u aan de overige voorwaarden; neem telefonisch contact op met uw huisarts.

11-3-2020 15:00 uur,

Heeft u

 • Verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius én
 • Contact gehad met een patiënt met het Coronavirus, of bent u in een gebied geweest waar het Coronavirus heerst:
  • China (inclusief Hong Kong)
  • Italië
  • Iran
  • Zuid-Korea

Dan hoeft u de huisarts niet te bellen. Uw klachten zijn mild. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn.
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen.

Worden uw klachten erger:
•    U heeft koorts (meer dan 38 graden Celsius)
•    U moet hoesten of u bent benauwd

Dan moet u wel bellen met de huisarts.

Ga NIET naar uw huisarts of de huisartsenpost. U zou andere mensen kunnen besmetten.

Voor uitgebreide informatie over het Coronavirus/ COVID-19

– RIVM:  https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

– Thuisarts: https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus

– Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen
Selecteer Reisadvies: kies uw bestemming | Type uw bestemming in

Blijf op de hoogte van actuele reisadviezen Download de app van deze site, ook als u op reis gaat!

Maatregelen Coronavirus RIVM 09-03-2020